Skinnberednings kurs 13-15 Mars 2020

Skinnberedningskurs 13-15mars 2020

På plats i Inga Qvarfordts Garveri i Fåker, samlades fyra medlemmar från Jämtlands kaf ett veckoslut i mars.
Tack vare bidraget från Ekebyfonden har vår förening kunnat anordna denna mycket efterlängtade skinnberedningskurs.

Ända sedan jag började med kaniner och kom i kontakt med Jkafs främsta produktutställare har jag velat lära mig hur man bereder skinn. Susanne Edelsvärd och Ingela Engenström har i flera år tävlat med sina hantverk på både lokal- o riksutställningar med olika produkter med ett ursprung från kaninen och då ofta skinnhantverk som behandlats med alun/salt. Efter denna kurs har vi haft möjlighet att bredda och fördjupa kunskaperna om skinnberedning med metoden Fettgarvning av pälsskinn och metoden med barkgarvning, bägge med kaninskinn från egenuppfödda kaniner. Skillnaden som de ser med dessa beredningsmetoder är att skinnen blir mer tåliga mot vatten, inte blir så sköra och eftersom man tvättar skinnen innan mjukgörning är det lättare att få bort ev, fett som kommit på pälssidan.
Extra roligt tycker vår lilla förening det är att en av våra nyaste medlemmar hittar vägen till kaninhobbyn genom denna kurs. Therese Svedin har ett stort intresse för historiskt återskapande med inriktning på vikingatid och utifrån det perspektivet blev hon intresserad att gå med i föreningen.
Vi hoppas ju naturligtvis att hon kommer att skaffa kaniner också, efter detta. Under helgen stod vår ordförande Hans-Inge Pettersson för matcateringen. Som brukligt är vid kaninevenemang bjöd han oss på en kaninrätt och på söndagen dukades Hans-Inges delikata specialare med ugnsbakad kaninfilé med västerbottentäcke upp.

Att få kliva in i Ingas garveri var en härlig upplevelse. Det är en stor lycka att få inblick i en annan persons specialintresse. Tre dagar i sträck fylldes vårt prat och tid med samtal kring skinn av olika slag och tillsammans dryftades olika skinnberedningsmetoders svårigheter och fördelar med utgångspunkt från främst kaninens skinn.
Detta blandat med praktisk arbete under hela tiden, tack vare att Ingela förberett skinn hemma innan kursen hann vi med att prova alla moment från oskrapade skinn till färdiga.
Inga förmedlade sin entusiasm över olika skinns skönhet. Förutom det praktiska arbetet med att dra hinnor, skrapa, fetta in eller lägga i barkbad för att därefter arbeta skinnet mjukt med olika redskap fick vi se och känna på olika slags skinn och prova hennes påhittiga, vackra och ändamålsenliga redskap.
Vem skulle inte vilja kunna göra 3-tvinnade band med Ingas egna uppfunna Snoddcykel. Nu har vi fyllt ryggsäcken med många matnyttiga skinnberedningskunskaper och knep. Vi delar med oss av ett av de bästa...för att bereda bäverns svans behövs det en ansenlig mängd med släckt kalk. Denna kurs ger säkerligen nytändning så att det även fortsättningsvis kommer att dyka upp alster från Jämtland på utställningarnas produktklass. Främst tror jag våra medlemmar har siktet inställt på att ta tillvara och göra vackra kaninskinn men någon kanske blir sugen på att sätta tänderna i andra skinn och prova att bereda dem. Nu har även jag fått upp ögonen för skinnberedningens ädla konst så nu går varken påsk laxen i kyldisken på ica, "Road kill:en" som ligger i dikesgrenen eller fiskafängets dumpade gäddskinn säkert.
Anette Eriksson 

 2020 Jämtlands läs kaninavelsförening
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång